Η κρίσιμη ψηφοφορία...

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το πρωί στις 11 η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται αργά το βράδυ. 
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, που υπερψήφισε τελικά το πολυνομοσχέδιο, προκλήθηκαν έντονοι διαξιφισμοί και εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αλλά και των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι επένδυσε στην καταστροφή και επέμενε ότι η χώρα δεν θα πάρει τα δάνεια. «Σήμερα, δεν υπάρχει κουβέντα για έξοδο από το ευρώ. Για λόγους καλής πίστης, οφείλετε να παραδεχθείτε ότι κάνατε λάθος» υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γράφει στα παλιά της παπούτσια το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» με αφορμή τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Παράλληλα έκανε λόγο για «θλιβερό θέαμα» των τριών παριστάμενων υπουργών και για «μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία».
Την ίδια στιγμή το κλίμα παραμένει τεταμένο και με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και επιμένουν σε αλλαγές ρυθμίσεων. Το ΠΑΣΟΚ δια του εισηγητή του, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τη μη αποδοχή της τροπολογίας που είχε καταθέσει για την ανεργία.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί τελικά η τροπολογία εάν και εφόσον μπορέσει να κοστολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι αυτό θα προσπαθήσει να γίνει σήμερα αλλά με δεδομένο ότι είναι κλειστές οι υπηρεσίες το Σαββατοκύριακο και δεν είναι εύκολο να συνεννοηθούν τα υπουργεία με δήμους και περιφέρειες σε μία μέρα, δεσμεύτηκε πως αν αυτό δεν γίνει σήμερα, θα το πράξει ο ίδιος τη Δευτέρα, πιθανότατα σε κάποιο επόμενο νομοσχέδιο. Σύμφωνα πάντως με το ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Στουρνάρα δεν καλύπτει την Ιπποκράτους.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να εξετάσει την απαλλαγή από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μετά από πρόταση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξυροτήρη. Επιπλέον αποδέχθηκε κατ’ αρχήν προτάσεις του Γ. Ντόλιου από το ΠΑΣΟΚ και της Ασημίνας Ξυροτήρη να επεκταθεί και στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η διάταξη για τις οφειλές με δόσεις προς το Δημόσιο
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΔΗΜΑΡ που επέμεινε στο θέμα της ανεργίας. «Οι δράσεις για την υποστήριξη της ανέργων για να χρηματοδοτηθούν πρέπει να υπάρξει αναπροσανατολισμός πόρων του ΕΣΠΑ. Για να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση των αρμόδιων υπουργείων και των διαχειριστικών αρχών του ΕΣΠΑ και διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι άνεργοι έχουν ανάγκη από πρακτικά μέτρα. Καμιά ολιγωρία δεν δικαιολογείται» ανέφερε σε ανακοίνωση η Αγ. Κωνσταντίνου.
Επιπλέο, η ΔΗΜΑΡ ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και υποστήριξε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα , πρέπει να συμφωνηθεί το Μάιο ώστε να επιδράσει στη φετινή τουριστική περίοδο. Η μείωση αυτή πρέπει να συνδυαστεί με ένα πλέγμα αποτελεσματικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την έκδοση αποδείξεων και την είσπραξη του ΦΠΑ» υπογράμμισε η ΔΗΜΑΡ.
Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Την ώρα που οι βουλευτές θα συζητούν το πολυνομοσχέδιο η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει σε συλλαλητήριο στις 18:30 το απόγευμα στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ. Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στο Δημόσιο διαμαρτύρεται για τις απολύσεις που προωθεί η κυβέρνηση, τις συγχωνεύσεις Οργανισμών και της μνημονιακής πολιτικής.
Μάλωσαν και για το ψωμί 
Δυσφορία προκάλεσε η διάταξη για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων από κατεψυγμένη ζύμη στα σούπερ μάρκετ και στους κόλπους της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρση του άρθρου και υπογράμμισε πως αν η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποτελεί σκληρότατη μνημονιακή υποχρέωση δεν πρέπει να περιληφθεί στο νομοθέτημα αυτό, αλλά να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο για να συζητηθεί με άνεση και να κληθούν και οι φορείς. Όπως είπε ο βουλευτής συμφωνεί με την απελευθέρωση των αγορών, όταν όμως γίνεται με στοιχειοθετημένο το όφελος των παρεμβάσεων αυτών.
Ο Γιώργος Καρασμάνης παρατήρησε ότι «δεν τιμά την Δημοκρατία να αποσύρεται το άρθρο από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και να έρχεται στο πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή του κου υπουργού: Ο Έλληνας πρέπει να ξέρει τι αγοράζει και πως το ψωμί είναι κατεψυγμένο. Υπάρχει παραπλάνηση...».
Το «γάντι» σήκωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς που δεν έκρυψε δυσφορία του για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από βουλευτές της συμπολίτευσης, πέραν εκείνης της αντιπολίτευσης.
«Έρχεται εδώ ο κάθε ένας και κάνει λάβρες τοποθετήσεις πως φέρνουμε το κατεψυγμένο. Πού λέει πως εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότηα πώλησης; Δεν αλλάζει τίποτα στην αρτοποιητική νομοθεσία!» τόνισε ο Αθανάσιος Σκορδάς.
«Τι επιχειρούμε; Επιχειρούμε να άρουμε διοικητικά εμπόδια που δημιουργούν κόστος στη διάθεση του άρτου και την τελική έψηση. Έρχεται για παράδειγμα ένα ζαχαροπλαστείο και λέει πως έχει πέσει η δουλειά λόγω κρίσης - "να μην μπορώ να πουλήσω μια τυρόπιτα;" (μιλάμε για την περάτωση της έψησης). Ε, η τυρόπιτα είναι bake off!» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως οι ίδιοι οι αρτοποιοί του έχουν ζητήσει να περιλαμβάνονται στη λίστα των καταστημάτων που δικαιούνται υπαγωγής στη διάταξη.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040