Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας άρχισε...


   
Το  Απολλώνειο Φως της Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε και πάλι τις ακτίνες του, και με μια σεμνή τελετή, απόλυτα συνυφασμένη με το Ολυμπιακό ιδεώδες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΙΙ Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «ΣΟΤΣΙ 2014».

Η φλόγα, από τα χέρια της Πρωθιέρειας Ινούς Μενεγάκη μεταλαμπαδεύτηκε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο Γιάννη Αντωνίου κι έτσι άρχισε το μεγάλο ταξίδι της για το μακρινό Σότσι.
Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, στους πρόποδες του Κρόνιου Λόφου, παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου, του προέδρου της ΔΟΑ Ισίδωρου Κούβελου, των μελών της ΔΟΕ Λάμπη Νικολάου, Βιτάλι Σμιρνόφ, Αλεξάντερ Ζούκοφ, Σαμίλ Τάρπισεφ και Άλεξ Γκίλαντι.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός. Το «παρών» έδωσαν επίσης Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι της πολιτικής ηγεσίας, ανάμεσα στους οποίους ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας των Σάχα Ντμίτρι Γλουσκό, ο δήμαρχος του Σότσι Ανατόλι Παχόμοφ, η πρώην Υπουργός και μέλος της ΕΟΕ Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι Βουλευτές του Νομού μας Ανδρέας Μαρίνος και Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας καθώς επίσης Δήμαρχοι της Ηλείας και όχι μόνο μόνον, άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και συλλόγων. Ανάμεσα στο κοινό, βρέθηκαν επίσης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η πρώην βασίλισσα Άννα – Μαρία.
Την τελετή, παρακολούθησαν επίσης εκατοντάδες θεατές, άνθρωποι κάθε ηλικίας από την Ελλάδα και κάθε γωνιά του πλανήτη που βρέθηκαν στην περιοχή για να ζήσουν από κοντά τη σημαντική αυτή στιγμή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΙΙ Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Σότσι 2014».
Οι χαιρετισμοί…
Η τελετή άνοιξε με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας και του Γυμνασίου και Λυκείου Πελοπίου, 80 τον αριθμό, να σχηματίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους στην πλαγιά του Αρχαίου Σταδίου, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Ακολούθησε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, των Εθνικών Ύμνων του Καναδά και της Ελλάδας από την Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Δημήτρη Μπουζάνη. Ταυτόχρονα έγινε και η έπαρση των αντίστοιχων σημαιών.
Απόσπασμα από το ποίημα του αείμνηστου Ηλείου Τάκη Δόξα «Το Φως της Ολυμπίας» απήγγειλε με τη στεντόρεια φωνή του ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, ενώ τον συντονισμό της τελετής είχε για μια ακόμα φορά ο Αλέξης Κωστάλας.
Ακολούθησε το τελετουργικό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναό της Ήρας το οποίο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός επισήμων.
Ακολούθησε το χορευτικό στο Αρχαίο Στάδιο, με τα αγόρια του Χορού να αναπαριστάνουν αρχαία αθλήματα και τις ιέρειες να εκτελούν, με απόλυτο συγχρονισμό και άψογους σχηματισμούς τη χορογραφία που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, στην πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Ψειμάδας.
Η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη,  μπήκε στο Αρχαίο Στάδιο και αφού ευχαρίστησε τον Θεό Απόλλων που έριξε τις ακτίνες του και άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα, παρέδωσε τη φλόγα στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον χιονοδρόμο καταβάσεων Γιάννη Αντωνίου μαζί μ’ ένα κλαδί ελιάς, που λίγο νωρίτερα είχα πάρει από τον «αμφιθαλή παίδα» Αναστάση Παγιατάκη. Την ίδια ώρα, μια νεαρή ιέρεια ελευθέρωσε ένα λευκό περιστέρι.
Ο Γιάννης Αντωνίου έτρεξε μέχρι το Άλσος του Pierre De Coubertin και αφού προσκύνησε στη Στήλη του, παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον Ρώσο αθλητή του Χόκεϊ  Αλεξάντερ Μικαϊλοβιτς Οβεκιν, ξεκινώντας έτσι το μεγάλο ταξίδι για το Σότσι, εκεί που στις 7 Φεβρουαρίου 2014 θα αρχίσουν οι ΧΧΙΙ Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Το…ελληνικό ταξίδι της Φλόγας…
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει 7 ημέρες και θα καλύψει 2.000 χιλιόμετρα. Το ιερό Φως θα μεταφέρουν 250 Λαμπαδηδρόμοι και θα περάσει από 33 πόλεις και 23 νομούς της χώρας.
Στην Ηλεία πραγματοποιήθηκαν δυο τελετές, στην Αρχαία Ήλιδα και στον Πύργο.
Οι πόλεις όπου θα διανυκτερεύσει κατά σειρά είναι τα Καλάβρυτα (29/9), το Καρπενήσι (30/9), η Κατερίνη (1/10), η Φλώρινα (2/10) και τα Τρίκαλα (3/10) ενώ την προτελευταία ημέρα θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη (4/10).
Η Τελετή Παράδοσης της Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή «Σότσι 2014», θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο5 Οκτωβρίου, στις 5:00 το απόγευμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Τελευταίος Λαμπαδηδρόμος, θα είναι ο πρωταθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ Παναγιώτης Μαρκουίζος.
Νάνσυ Σπυροπούλου
Πηγή:patrisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040