Ισπανία: Πυροσβέστες και κλειδαράδες κατά των εξώσεων



 Ενάντια στο κύμα των εξώσεων που εδώ και δυο χρόνια έχει αφήσει αμέτρητους ανθρώπους άστεγους ξεσηκώνονται σταδιακά πυροσβέστες και κλειδαράδες στην Ισπανία. Σύμφωνα με τοΓαλλικό πρακτορείο έχουν αρχίσει πλέον να αρνούνται να βοηθήσουν τους δικαστικούς κλητήρες ανοίγοντας τις πόρτες των σπιτιών, ιδιοκτητών που έρχονται αντιμέτωποι με την έξωση επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια ή της δόσεις των δανείων τους. 
Το κύμα των εξώσεων – αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανούς – που ήταν αποτέλεσμα της τεράστιας φούσκας στα στεγαστικά δάνεια το 2008 και επιδεινώνεται από το τεράστιο ποσοστό (26%) ανεργίας, ώθησε αρκετούς πολίτες στην αυτοκτονία και πυροδότησε ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το θέμα πήγε ξανά στο κοινοβούλιο προκειμένου να μπει ένα φρένο στις εξώσεις.
Μετά την αύξηση των αυτοκτονιών λόγω των εξώσεων αρκετοί κλειδαράδες δηλώνουν πλέον ότι δεν θέλουν πλέον να βοηθούν στις διαδικασίες των εξώσεων. «Οι ζωές ολόκληρων οικογενειών καταστρέφονται κι εμείς λειτουργούσαμε ως εκτελεστές» δηλώνει στο AFP, ο πρόεδρος της Ένωσης Κλειδαράδων, David Ormaechea. «Μας προκαλούσε ανησυχία και ένταση» σημειώνει. Αφού οι κλειδαράδες άρχισαν να αρνούνται να βοηθήσουν τις διαδικασίες των εξώσεων, οι αρχές άρχισαν να ζητούν τη συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Οι πυροσβέστες έπρεπε να ανοίγουν τις πόρτες όσων ιδιοκτητών αντιστέκονταν στην έξωση. Την περασμένη Τρίτη στην πόλη Λα Κορούνια, η πυροσβεστική κλήθηκε να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού μιας 85χρονης που χρωστούσε το ενοίκιο της. Η 86χρονη γυναίκα, η Aurelia Rey, μένει σε αυτό το μικρό σπίτι από το 1979. Ζει με μια σύνταξη των 356 ευρώ και από αυτά τα χρήματα το ένα τρίτο το διαθέτει για να πληρώνει το ενοίκιο της. Αδυνατώντας όμως να πληρώσει τις υποχρεώσεις της εξαιτίας των αυξημένων φόρων και του κόστους ζωής, τους τελευταίους μήνες αδυνατούσε να πληρώσει το ενοίκιο της. Ένα πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι προκειμένου να εμποδίσουν την έξωση. Οι πυροσβέστες όταν έφτασαν στο σημείο και έμαθαν τι έπρεπε να κάνουν αρνήθηκαν να ανοίξουν την πόρτα και μερικοί από αυτούς προσχώρησαν στους διαδηλωτές προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Πυροσβέστες και σε άλλες περιοχές όπως η Καταλονία και η Μαδρίτης έχουν ακολουθήσει αυτό το δρόμο. «Η πυροσβεστική έρχεται για να βοηθήσει ανθρώπους σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Είναι αντιφατικό να βοηθά τις τράπεζες που βάζουν τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο» σημειώνει ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των πυροσβεστών της Καταλονίας, Antonio del Rio. «Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθούμε τους πολίτες» τονίζει άλλος πυροσβέστης. «Ανοίγουμε τα σπίτια όταν υπάρχει κίνδυνος. Το να βγάλεις μια 85χρονη από το σπίτι της δεν είναι κατάσταση κινδύνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040