Συμβουλές για να προστατεύσετε το παιδί σας από τους επιτήδειους!

Μήπως αντί να μαθαίνετε στο παιδί σας να μην μιλάει γενικά σε αγνώστους να το μάθετε πώς να ξεχωρίζει τους επικίνδυνους αγνώστους; Σκεφτείτε το. Αν για παράδειγμα χαθεί στο εμπορικό κέντρο που έχετε επισκεφθεί δεν θα ήταν καλύτερο να το μάθετε να πλησιάσει την πρώτη μητέρα με παιδιά που θα δει μπροστά του αντί να μην μιλήσει σε κανέναν;
Εάν συμφωνείτε, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για την ασφάλεια του έξω από το σπίτι. 

Είναι σχεδόν αδύνατον να κακοποιηθεί ένα παιδί από κάποιον παράξενο τύπο στο πάρκο ή στην παιδική χαρά. Εάν υπάρχει κάποιος περίεργος τύπος στο πάρκο δεν θα παριστάνει τον άγνωστο, αλλά θα γνωριστεί με το παιδί προσπαθώντας σταδιακά να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Άρα λοιπόν το ζητούμενο είναι να το διδάξετε πώς να αποφεύγει τους επικίνδυνους ανθρώπους. Αυτοί μπορεί να είναι ενήλικες που ζητούν βοήθεια από ένα παιδί (κανένας ενήλικας δεν ζητά βοήθεια από ένα παιδί), που του λένε να κρατήσει μυστικά από τους γονείς του ή να μην ρωτήσει τους γονείς του για κάτι που του προτείνει.
Σημαντικό επίσης είναι να μάθετε στα παιδιά σας να μην κάνουν τίποτα και να μην πηγαίνουν πουθενά με κάποιον ενήλικα αν πρώτα δεν ζητήσουν την άδειά σας. Με οποιονδήποτε ενήλικα; Κατά βάση ναι, επειδή ένα παιδί είναι πολύ πιο πιθανό να κακοποιηθεί από κάποιον ενήλικα που βρίσκεται στο περιβάλλον του. Οι επικίνδυνοι ενήλικες θα προσπαθήσουν να περιποιηθούν και εσάς και το παιδί σας για να αντιληφθούν αν δίνετε προσοχή σε ό,τι γίνεται ή για να σας δελεάσουν να μειώσετε τα μέτρα ασφαλείας. Επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά που είναι περισσότερο ανασφαλή ή φαίνονται να μην έχουν στενή σχέση με τους γονείς τους. 
Φροντίστε να είστε καχύποπτοι όσον αφορά στα δώρα που κάνει στο παιδί σας ένας ενήλικας ο οποίος βρίσκεται σε θέση ισχύος. Δείτε, για παράδειγμα, καχύποπτα τη δήλωση ενός δασκάλου ή δασκάλας που σας λέει ότι το παιδί σας είναι εξαιρετικό και θα ήθελε να περάσει κάποιες ώρες παραπάνω μαζί του εκτός σχολείου, για να επισκεφθούν οι δύο τους π.χ. ένα μουσείο, μια εκδήλωση κ.λπ. 
Έχετε το νου σας σε κάποιον γνωστό σας ενήλικα που η συμπεριφορά του όταν βρίσκεται με τα παιδιά δεν σας αρέσει πολύ. 
Προσοχή επίσης σε απλούς γνωστούς που ζητούν να προσέχουν τα παιδιά σας για να έχετε ελεύθερο χρόνο. Ποιος θα ήθελε να κάνει babysitting απλά και μόνο για να φανεί ευγενικός;     
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει σημασία. Μάθετε από νωρίς στο παιδί σας το πραγματικό όνομα των γεννητικών του οργάνων. Έτσι αν ακούσετε να το λέει ξαφνικά με άλλη περίεργη ονομασία ρωτήστε το ποιος το έμαθε να το αποκαλεί έτσι. Πείτε του, τέλος, πως κανένας δεν πρέπει να του ζητάει να αγγίξει ή να δει σημεία που καλύπτονται από τα ρούχα του και κυρίως τα εσώρουχά του. 
Πηγή: Harry Parenting.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040