Εμφύλιος και για τις τουρκικές σειρές στην Αίγυπτο


Αιγύπτιοι καλλιτέχνες και σκηνοθέτες, οπαδοί του κοσμικού κράτους, έχουν κηρύξει μποϊκοτάζ σε τουρκικές σαπουνόπερες για να διαμαρτυρηθούν «εναντίον της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης προς την επανάσταση της 30ης Ιουνίου».
Ως γνωστόν η κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της Αιγύπτου τον ανατραπέντα από τον στρατό ισλαμιστή, Μοχάμεντ Μόρσι. Στις 30 Ιουνίου, Αιγύπτιοι που αντιτίθενται 
στην Μουσουλμανική Αδελφότητα βγήκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους, γεγονός που χρησιμοποίησε ως δικαιολογία ο στρατός για να βγάλει με τη σειρά του στις 3 Ιουλίου τα τανκς και να προχωρήσει σε πραξικόπημα.
Οι τουρκικές σαπουνόπερες ήταν ήδη πολύ δημοφιλείς στην Αίγυπτο, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις πολλοί Αιγύπτιοι ισλαμιστές τις παρακολουθούν ακόμη πιο φανατικά, καθώς θεωρούν... «πράξη αντίστασης» να στηρίζουν οτιδήποτε τουρκικό. Έτσι, υπάρχει η εντύπωση ότι ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» και όλα τα αντίστοιχα τηλεοπτικά υποπροΐόντα απολαμβάνουν υψηλότερης τηλεθέασης από όσο πιθανώς να τους αναλογούσε στην πραγματικότητα.
Η έκκληση για μποϊκοτάζ με κάθε τρόπο - από την μη παρακολούθηση έως την μη μετάδοση τουρκικών σίριαλ - ξεκίνησε από αιγυπτιακά ΜΜΕ και αιγυπτιακές εταιρίες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών όπως η Syndicate Cinema.
«Αυτή η πρωτοβουλία είναι σημαντική. Έλαβε την προσοχή πολλών εταιρειών παραγωγής, τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων. Επίσης, πολλά δορυφορικά κανάλια εμπόδισαν την μετάδοση τουρκικών σειρών ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την τουρκική επέμβαση στα εσωτερικά της Αιγύπτου και στην αρνητική στάση που κράτησε η Άγκυρα απέναντι στην επανάσταση της 30ης Ιουνίου», δήλωσε ο επικεφαλής της Syndicate Cinema, Μοσάντ Φουντά. Προχώρησε, μάλιστα, και σε ποιοτική σύγκριση των τηλεοπτικών προϊόντων των δύο χωρών, λέγοντας ότι «πολλά αιγυπτιακά σίριαλ δέχτηκαν την απειλή των τουρκικών σειρών, οι οποίες μάλιστα δεν προσφέρουν καμία νέα καλλιτεχνική πρόταση».
Επιπλέον, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής Ένωσης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, Σόκρου Αμπού Εμέρα, ο οποίος υπέγραψε μία σειρά από τουρκοαιγυπτιακά πρωτόκολλα που δίνουν δικαίωμα στα αιγυπτιακά κανάλια να μεταδίδουν τούρκικες σειρές, ανέβαλε την μετάδοσή τους συμμετέχοντας στο μποΰκοτάζ.
Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής
Πηγή:jugla 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040