Απομακρύνεται η 9η Δεκεμβρίου....


Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Πολύ μικρές πιθανότητες για μια συνολική περιεκτική και λειτουργική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές δίνουν πηγές προσκείμενες στην τρόικα, που ενημέρωσαν χθες το βράδυ τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Πηγή του Real.gr έλεγε σε ομήγυρη δημοσιογράφων ότι «να κλείσει ο έλεγχος στις 9 Δεκεμβρίου από

το Εurogroup είναι τελείως απίθανο με τα σημερινά δεδομένα», όμως δεν απέκλεισε πως ένα από τα δύο μεγάλα ζητήματα με τις ελληνικές αρχές μπορεί να κλείσει πριν από το τέλος του έτους.
Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Real.gr επιβεβαίωσε ότι η απόσταση που χωρίζει τις ελληνικές αρχές από την Κομισιόν έχει συρρικνωθεί και «είναι σαφώς κάτω του δισεκατομμυρίου», επιδοκιμάζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και του υπουργού οικονομικών. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές προτείνουν μέτρα 1,86 δισ. ευρώ, οι κοινοτικές υπηρεσίες όμως έχουν βάλει σφραγίδα εγκυρότητας μόνο στα 1,2 από αυτά. Προσέθεσε όμως ότι έχει τη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών πως θα επεξεργαστούν και θα παρουσιάσουν εν ευθέτω χρόνω πρόσθετες παρεμβάσεις και για τη διαφορά με από τα 1,86 και για το υπόλοιπο ως τα 2 δισ. ευρώ και το ζήτημα θα κλείσει εκεί «αν περνάει από το χέρι του οικονομικού επιτελείου».
Σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο Real.gr μέσα σε αυτά τα μέτρα τουλάχιστον 300 εκατομμύρια θα προέρχονται από μέτρα οριζόντιου τύπου, δεν θέλησε όμως να μπει σε λεπτομέρειες. Τμήμα της απόκλισης αποδίδεται στον υπολογισμό του φόρου ακινήτων, την εκτίμηση για τα έσοδα και τη διάσταση απόψεων στο curry over του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, που δεν έχει κλειδώσει. «Το πλεόνασμα θα το ξέρουμε με βεβαιότητα τον Απρίλιο, οι κανόνες δεν μπορεί να παρακαμφθούν». Η τρόικα ωστόσο δέχεται πια ότι το 2014 θα υπάρχει έστω και οριακή ανάπτυξη και αυτή θα έχει μια σαφή δημοσιονομική επίπτωση. «Η Ελλάδα δεδομένων των arrears δεν έχει πολλά πραγματικά περιθώρια, όμως η κυβέρνηση πρέπει να μας βοηθήσει στην εδραίωση της πεποίθησης που ήδη σταθεροποιείται και θέλει τη χώρα να τα πάει πρωτόγνωρα καλά στα δημοσιονομικά».
Το να κλείσει το ένα από τα δύο θέματα στις 9 Δεκεμβρίου έχει ισχυρή πολιτική σημασία για τους εταίρους, οι οποίοι ψάχνουν ευκαιρία για να επικροτήσουν την εκτέλεση του προγράμματος και να στηρίξουν πολιτικά τις μελλοντικές τους αποφάσεις. «Αν έχουμε προϋπολογισμό θα αρχίσουμε να μιλάμε και για τα διάφορα χρηματοδοτικά κενά, όπως σας έχω ξαναπεί», προσέθεσε ο αξιωματούχος.
Αντιθέτως τόσο ο ίδιος, όσο και έτερος αξιωματούχος προερχόμενος αυτή τη φορά από το Συμβούλιο επιβεβαίωσαν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα διαρθρωτικά μέτρα του προγράμματος και δει στα προαπαιτούμενα είναι ακόμα αγεφύρωτη. Συμβούλιο και Κομισιόν, μέσω των πηγών τους ξεκαθαρίζουν ότι οι υπουργοί οικονομικών δεν έχουν υπαναχωρήσει ούτε μέτρο από την απαίτηση για λουκέτο στα ΕΑΣ, η δε πηγή από την πλευρά της Κομισιόν επέμεινε στο ζήτημα των ασύμβατων κρατικών ενισχύσεων που θα πρέπει να ανακτηθούν αν η εταιρία μείνει ανοικτή. Με τα ΕΑΣ όμως ανοικτά μένει ανοικτός και ανολοκλήρωτος ο συνολικός έλεγχος του τριμήνου.
Η δε διάθεση στο Συμβούλιο των υπουργών οικονομικών είναι πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για απόδοση της δόσης του τριμήνου, ή του υπολοίπου του καλοκαιριού και ως εκ τούτου «η κυβέρνηση έχει ειδοποιηθεί να διερευνήσει εναλλακτικά μέσα για την κάλυψη των αναγκών του Ιανουαρίου», κοινώς να ψάξει το πως θα εκδώσει με συμφέρον τρόπο έντοκα γραμμάτια, μέθοδος που έχει επιλεγεί αρκετές φορές.
Επιπλέον δεν έχει δοθεί καμία παράταση στην εκτέλεση του δεύτερου κύματος της κινητικότητα και των απολύσεων, ενώ «καθυστέρηση από το χρονοδιάγραμμα, σημαίνει μη καταβολή της δόση», βεβαιώνουν κοινοτικές πηγές. Οι δε εταίροι σε όλα τα επίπεδα θα εντείνουν τις πιέσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα που τόσο η Κομισιόν, όσο και το EWG έχουν αποφασίσει να κάνουν σημαία για τη καλή εκτέλεση του προγράμματος.
Η πηγή που μίλησε στο Real.gr υπενθυμίζει ότι εκτός από τα milestones υπάρχει και ένα ολόκληρο δεκασέλιδο με όρους από το program conditionality annex, που πρέπει να συμπληρωθεί νομοθετικά. Αντιθέτως επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα των πλειστηριασμών σε μεταγενέστερο χρόνο καθώς η τρόικα θα δει την νέα πρόταση των αρχών τις επόμενες μέρες. Η γενική εικόνα συνεχίζει και δείχνει περισσότερο προς τον Φεβρουάριο και λιγότερο προς τον Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται σοβαρό πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται.
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040