'Εκθεση "βόμβα" για τα ΤΕΙ...


Ταράζει τα νερά στους πανεπιστημιακούς κύκλους η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) με μια πρόταση-βόμβα, η οποία διατυπώνεται στην ετήσια έκθεσή της και περιλαμβάνει την υποβάθμιση αρκετών τμημάτων ΤΕΙ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η Πολιτεία και ειδικότερα το

υπουργείο Παιδείας πρέπει να υιοθετήσει «τολμηρές αλλά επιβεβλημένες τομές για την τόνωση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης», περιορίζοντας τον υπερβολικό αριθμό ταυτόσημων ή παρεμφερών προγραμμάτων σπουδών. Παράλληλα, η Αρχή προχωρά σε συστάσεις προς τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης σχετικά με τους «αιώνιους» φοιτητές, ώστε να ελαχιστοποιηθεί άμεσα ο «λιμνάζων φοιτητικός τους πληθυσμός».
Ειδικότερα, η ΑΔΙΠ βάζει στο στόχαστρο πανεπιστημιακά και ,κυρίως, τεχνολογικά τμήματα «που παρουσιάζουν ισχνή ακαδημαϊκή οντότητα», για τα οποία προτείνει  να μετατραπούν σε τριετούς ή ακόμη και διετούς διάρκειας. Τεκμηριώνει, μάλιστα, την άποψη αυτή, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν οι επιλογές «διαδρομών εκπαίδευσης» για τους απόφοιτους λυκείου.
Ωστόσο, δεν απαντά στο ερώτημα αν τα τμήματα αυτά θα συνεχίσουν να απονέμουν πτυχία Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή θα υποβαθμιστεί και ο τίτλος σπουδών που χορηγούν.
Η δεύτερη πρόταση που καταθέτει η ετήσια έκθεση η Αρχή είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική, αφορά τα τμήματα ΤΕΙ που είναι «γεωγραφικά αποκομμένα» και στηρίζεται στη μετατροπή τους σε «επαγγελματικά σχολεία» ανώτερης εκπαίδευσης.
Τα εν λόγω σχολεία θα λειτουργούν υπό την αιγίδα του αντίστοιχου ΤΕΙ στο οποίο υπάγονταν μέχρι πρότινος, όμως θα εντάσσονται στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και ως εκ τούτου οι απόφοιτοί τους θα λαμβάνουν κατώτερου επιπέδου πτυχίο από αυτά που χορηγούν τα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πηγή: Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040