Ξημέρωνε 28 Ιανουαρίου του 2008 όταν ο Ελληνισμός έχανε τον θρησκευτικό του ηγέτη. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος άφηνε την τελευταία του πνοή στην οικία του, όπως ο ίδιος είχε επιλέξει παρά τις επίμονες συστάσεις των θεραπόντων ιατρών του να μεταφερθεί σε κλινική. Σε ηλικία 69 ετών, έντεκα ημέρες μετά τα γενέθλια του, και ηττημένος από τον καρκίνο
μετά από μια μεγάλη μάχη αποχαιρετούσε το ποίμνιο του και σκορπούσε το πένθος στους απανταχού Έλληνες.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η σορός του μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας για να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα ενώ η ελληνική κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Εσωτερικών, κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος.
Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1939, από πρόσφυγες γονείς. Η οικογένειά του καταγόταν από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης και εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Σε ηλικία 2 ετών, μετά την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 1941, η οικογένειά του μετακόμισε για λόγους ασφαλείας στην Αθήνα, όπου ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος έζησε μέχρι την ηλικία των 35 ετών.
Μαθήτευσε στο δημοτικό σχολείο Κοραής και ακολούθως στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων με άριστη επίδοση. Το 1962 έλαβε το πτυχίο της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με άριστα, και το 1967 αποφοιτά από τη Θεολογική σχολή του ιδίου πανεπιστημίου επίσης με άριστα. Παράλληλα σπούδασε Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Το 1982 υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ιστορική και Κανονική θεώρησις του Παλαιοημερολογητικού ζητήματος κατά τε την γένεσιν και την εξέλιξιν αυτού εν Ελλάδι» και ονομάστηκε διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου με βαθμό άριστα.
Ήταν πτυχιούχος της γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης δε της ιταλικής και γερμανικής γλώσσας. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των πανεπιστημίων Κραϊόβας και Ιασίου το 2003 και Λατερανού το 2006.
Το 1998, μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο μητροπολίτης-τότε-Δημητριάδος Χριστόδουλος εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Πολύ γρήγορα, όλοι μιλούσαν για τον Αρχιεπίσκοπο, που καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία, «ακόμα και με το σκουλαρίκι», ζητούσε συγγνώμη από τους νέους για όσα δεν έγιναν από τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα.
Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα. Τέλος, ίδρυσε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη», μέσω της οποίας γίνεται παρέμβαση με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμια κλίμακα.
Ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.
Ο Χριστόδουλος υπήρξε ίσως ο πιο δραστήριος θρησκευτικός ηγέτης στην σύγχρονη ελληνική ιστορία γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός κοινωνίας αλλά και στην πολιτική ζωή.
Πηγή:enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου