Κλεμμένο βυζαντινό ανάγλυφο επέστρεψε στη Μάνη!


.....ύστερα από 16 χρόνια
Το βυζαντινό μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος (ελκυστήρας) είχε κλαπεί από το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της κοινότητας Νομιτσί, του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Το εν λόγω γλυπτό, από μανιάτικο μάρμαρο, διατηρείται ακέραιο και σε εξαιρετική κατάσταση. Αποτελεί δομικό στοιχείο του ναού και φέρει στη μία πλευρά έξεργο διάκοσμο που

αποδίδει 2 λιοντάρια αντιμέτωπα τοποθετημένα στις άκρες, στο μέσο σταυρόσχημο διάτρητο κομβίο και μεταξύ τους τρίφυλλα και ανθέμια. Το μήκος του είναι περίπου 1,40 μ. και χρονολογείται την ίδια εποχή με το ναό, γύρω στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα.
Η κλοπή γνωστοποιήθηκε με τηλεφωνική καταγγελία στις 29/7/1998 στην τότε αρμόδια για τη Μεσσηνία 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία αμέσως ενημέρωσε την Interpol.
O ελκυστήρας εντοπίστηκε στο διαδίκτυο το 2011 από το λέκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Πάλλη, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s του Λονδίνου, όπου είχε ήδη πωληθεί έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού. Όμως, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου, πέτυχε τον επαναπατρισμό του μαρμάρου στις 30/5/2012, το οποίο και παραδόθηκε για προσωρινή φύλαξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.Στις 12 Φεβρουαρίου, έγινε η μεταφορά του γλυπτού στον τόπο καταγωγής του.
Με πληροφορίες από tharrosnews.gr.
Πηγή :GoodNews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040