Εμπολα: Συναγερμός στην Ευρώπη -Σε επιφυλακή και η Ελλάδα.....


Πέπλο φόβου έχει εξαπλωθεί πάνω από την Ευρώπη μετά και την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος Εμπολα επί ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα στην Ισπανία.
Η Κομισιόν εμφανίζεται καθησυχαστική, τονίζοντας δια του εκπροσώπου για θέματα Υγείας Φρεντερίκ Βενσάν ότι μια επιδημία

Εμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη. «Οταν τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται, ο κίνδυνος ελέγχεται», τόνισε αναφέροντας ακόμη ότι στην Ισπανία υπάρχει ένα κενό που πρέπει να σημάνει συναγερμό.
Παράλληλα,  η Κομισιόν αποφάσισε την Τετάρτη να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών και του ιατρικού προσωπικού, με αντικείμενο τον ταχύτερο εντοπισμό της εισόδου ασθενούντων προσώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διαδικασιών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των κριτηρίων που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων ιού.
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος σε Ισπανία και Ελλάδα λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων
Την ίδια ώρα, καθηγητής, ο ειδικός λοιμωξιολόγος στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών Νέιθαν Κλάμεκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι σε χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα και συνεπώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθούν σφάλματα... «Αν και είναι βέβαιο ότι ασθενείς (του Εμπολα) θα φθάσουν στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξει επέκταση, διότι οι διαγνωστικές μας ικανότητες, οι δυνατότητες απομόνωσης και ιατρικής φροντίδας των ασθενών είναι αρκετά μεγάλες για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης», προσθέτει.
Τι πιθανότητες έχει να φθάσει ο Εμπολα σε κάθε μια ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά
Μία διεθνής επιστημονική ομάδα κατάφερε να υπολογίσει τις πιθανότητες που έχει ο ιός Έμπολα να φτάσει σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας στοιχεία για τις αεροπορικές μετακινήσεις και τη διασπορά του. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, με τον σημερινό ρυθμό των αεροπορικών ταξιδιών υπάρχουν οι εξής πιθανότητες να φθάσει στις παρακάτω χώρες:

    75%  στη Γαλλία (έως τις 24 Οκτωβρίου)
    50%  στη Βρετανία (έως τις 24 Οκτωβρίου)

Στην περίπτωση που διακοπεί το  80% των πτήσεων από τη Δυτική Αφρική, οι πιθανότητες κινδύνου διαμορφώνονται ως εξής:

    για τη Γαλλία στο 25%
    για τη Βρετανία στο 15%.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος για τη Γαλλία είναι μεγάλος, καθώς οι τρεις χώρες όπου ενδημεί ο Έμπολα έχουν πολλούς γαλλόφωνους κατοίκους και μεγάλο αριθμό πτήσεων με την ευρωπαϊκή χώρα, ενώ η Βρετανία γιατί το Χίθροου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς κόμβους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Current Outbreaks» οι πιθανότητες να φτάσει ο επικίνδυνος ιός στο Βέλγιο είναι 40%, ενώ για Ισπανία και Ελβετία είναι 14%, σύμφωνα με την ανάλυση κινδύνου, που είχε δημοσιευτεί στις 2 Σεπτεμβρίου στην επιθεώρηση
Πάντως, η  πρώτη ανάλυση υποστήριζε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε πάνω από μία στις τέσσερις πιθανότητες να εμφανίσει κρούσματα, ωστόσο τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται.

Συναγερμός στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εξαιτίας ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», φοιτητής από το Τόγκο παρουσίασε συμπτώματα του ιού και αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου μπήκε σε καραντίνα. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών και άλλων αναλύσεων, αναμένονται εντός των ημερών.

Βορίδης: Υπάρχει ειδικός χώρος στο Σισμανόγλειο, αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα

Βέβαιος ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κρούσμα του ιού Εμπολα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.  «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του ιού Έμπολα. Συμμορφωθήκαμε με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων έχει βγάλει ταξιδιωτικές οδηγίες που βρίσκονται σε όλα τα σημεία εξόδου και εισόδου από τη χώρα και οδηγίες γι' αυτούς που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου.

Ο Μάκης Βορίδης αποκάλυψε, επίσης, ότι ήδη έχει οριστεί νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα. Πρόκειται για ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Σισμανόγλειο και μπορεί να περιθάλψει ύποπτα κρούσματα Εμπολα, καθώς βρίσκεται σε ξεχωριστό κτίριο. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είχε ήδη γίνει από τα μέσα του καλοκαιριού. «Εχουμε ορίσει νοσοκομείο αναφοράς, αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα. Εχει προσδιοριστεί το κτίριο που έχει το κατάλληλο προσωπικό, τον κατάλληλο ρουχισμό και υπάρχει και το κατάλληλο εργαστήριο που θα κάνει την ανάλυση που χρειάζεται για να πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για τον Έμπολα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Σύσκεψη την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας για τον Εμπολα
Πάντως, για αύριο Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ώστε να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την παρουσία του ιού Έμπολα στην Ευρώπη. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ και πιθανότατα ο κ. Βορίδης ώστε να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την παρουσία του ιού Έμπολα στην Ευρώπη.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα, το υπουργείο Υγείας το προσεχές δεκαήμερο θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστημονες εκτιμούν ότι θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ταξιδιωτών και των γιατρών, ώστε να αποτραπεί συμβάν αντίστοιχο με εκείνο της Ισπανίας, όπου ασθενής-φορέας του ιού Έμπολα περιφερόταν επί μέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο χωρίς διάγνωση.
Η χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.879 ανθρώπους επί συνόλου 8.033 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος καλύπτει έως και την 5η Οκτωβρίου. Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο.
Η κατάσταση στη Λιβερία συνεχίζει να επιδεινώνεται: ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 2.210 νεκρούς μέχρι τώρα και 200 ή περισσότερα πιθανά νέα κρούσματα μόνο στη Μονρόβια καθεμιά από τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αλλά και την επανεμφάνιση του ιού σε μια περιοχή που είχε κηρυχθεί ελεύθερη από αυτόν έπειτα από δύο εβδομάδες.
Πηγή :iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040