Κούρκουλας: Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση έναντι των τουρκικών προκλήσεων......


Ο υφυπουργός εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο αλλά και το γενικότερο κλίμα στα Βαλκάνια.
«Δυστυχώς η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας. Και από Αμερικανικής

πλευράς, έχει επαλειμμένα υπογραμμιστεί, ότι η κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απολαμβάνει τα προνόμια των κρατών μελών, σε ότι αφορά τις ενεργειακές πηγές», σχολίασε αρχικά ο κ. Κούρκουλάς και αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη:
«Ο κ. Αναστασιάδης είναι σκληρό καρύδι, θα το ξεπεράσει».
«Η Τουρκία, έχει δημιουργήσει τεράστια δυσπιστία στη διεθνή κοινότητα ως προς την ικανότητά της να παίξει έναν ισορροπητικό ρόλο στην περιοχή. Ειδικά τώρα, ότι διαλέγει αυτή την περίοδο να ρίξει λάδι στην φωτιά, αυξάνει ακόμα περισσότερο τη δυσπιστία της. Κάνουμε έκκληση στην Τουρκία να δει ότι έχει πάρει λάθος δρόμο», τόνισε και συνέχισε:
«Υπάρχουν σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, στρατιωτικά γυμνάσια Κύπρου – Ισραήλ. Είδα ότι μια σημαντική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλε ανακοίνωση και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για αυτά τα γυμνάσια. Κάνω έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση, ιδίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να είναι πιο προσεκτικοί».
«Πρέπει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι πλήρως ενημερωμένος. Είχαμε κατηγορηθεί επειδή η Ελλάδα συμμετείχε στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών. Αυτή η παρωχημένη αντίδραση, έχει αλλάξει στο διεθνές περιβάλλον. Πιστεύω ότι το να διατηρήσουμε την ιδιότητα του κράτους που έχει την μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντικό», πρόσθεσε.
«Το θέμα ετέθη και στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. Θα επανατεθεί και σήμερα. Θα υπάρξει μια επανάληψη της θέσης ότι η Κύπρος πρέπει να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα των κρατών μελών όσον αφορά στις πηγές ενέργειας. Υπάρχει και Ευρωπαϊκό ενδιαφέρων για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου», απάντησε σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο.
«Εμείς βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Είμαστε προσεκτικοί, είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας και θα δούμε. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδος. Προωθούμε κι εμείς συμμαχίες στην περιοχή. Νομίζω ότι τα 30 τελευταία χρόνια δεν υπήρξε περίοδος τόσο μεγάλης αστάθειας σαν και αυτή που παγκοσμίως βιώνουμε σήμερα. Υπάρχει ακόμα το μέτωπο της Ουκρανίας. Το Κίεβο, απέχει από την Αθήνα λιγότερο από ότι απέχουν οι Βρυξέλλες. Ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλη ρευστότητα και γι αυτό επιμένω ότι πρέπει εμείς πάση θυσία να διατηρήσουμε την Ελλάδα σαν πόλο σταθερότητας, αλλά βεβαίως ανησυχώ. Εμείς υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων αλλά εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις», υποστήριξε ακόμα.
Πηγή :enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040