Ελληνίδα διεκδικεί εξαφανισμένα έργα τέχνης

Η εκπληκτική αυτή συλλογή φυλασσόταν στο σαλέ του Βασίλη και της συζύγου του, Ελίζας Γουλανδρή, στο Γκστάαντ της Ελβετίας.
Ο Βασίλης απεβίωσε το 1994 και η Ελίζα το 2000. Η κ. Ζαΐμη, που περιλαμβάνεται στη διαθήκη της θείας της Ελίζας, λέει σήμερα ότι το ένα έκτο της συλλογής αυτής της ανήκει.

Η αναζήτησή της την οδήγησε από την Ανδρο σε ειδικούς χώρους φύλαξης στην Ελβετία και από χρηματιστηριακή εταιρεία στον Παναμά σε ίδρυμα στο Λιχτενστάιν.
Η υπόθεση εκκρεμοδικεί τώρα στα δικαστήρια της Λωζάννης, που εξετάζουν εάν πωλητήριο του 1985 για 83 έργα (πολύ κάτω της πραγματικής τους αξίας) είναι γνήσιο.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Βασίλης πούλησε τη συλλογή τους. Ηταν και οι δύο τόσο υπερήφανοι γι’ αυτήν», λέει η κ. Ζαΐμη.
Η Εισαγγελία της Λωζάννης εγκαινίασε έρευνα με στόχο τους διαχειριστές του Ιδρύματος Γουλανδρή και του διευθυντή του Κυριάκου Κουτσομάλλη, για πλαστογραφία και απιστία. «Η υπόθεση στην Ελβεταία βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο» είπε ο δικηγόρος της κ. Ζαΐμη, Ρον Ζόφερ.
Επιπλέον δυσκολίες παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ελίζα Γουλανδρή άφησε διαθήκη στα ελληνικά και σε κώδικα!
Παρά ταύτα, σε εδάφιο της διαθήκης δηλώνεται σαφώς ότι «κάθε προσωπικό αντικείμενο -που δεν αποτελεί αντίκα- και είναι κατάλληλο για έκθεση σε μουσείο πρέπει να περιέλθει στα ανίψια».
Εκεί στηρίζει το αίτημά της η κ. Ζαΐμη, που υποστηρίζει ότι τα έργα ζωγραφικής δεν είναι αντίκες και άρα της ανήκουν. Το Ιδρυμα Ελίζας Γουλανδρή, που είναι ο κύριος δικαιούχος της διαθήκης, σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα.
Ο συνήγορος του κ. Κουτσομάλλη, Ζαν-Κριστόφ Ντιζερένς, υποστηρίζει ότι ο Βασίλης Γουλανδρής πούλησε 83 έργα ζωγραφικής από τη συλλογή το 1985 σε εταιρεία του Παναμά, ιδιοκτησίας της νύφης του, Μαρίας Γουλανδρή, έναντι 31,7 εκατ. δολαρίων. Πρόχειρη εκτίμηση
«Μεταξύ των έργων αυτών περιλαμβάνονται 11 Πικάσο, 3 Μπρακ, 5 Σεζάν,2 Ερνστ, 3 Ρενουάρ, 1 Κλέε, 1 Ματίς και άλλα. Η τιμή των 31,7 εκατ. δολαρίων είναι απίστευτα χαμηλή και δεν αντιστοιχεί ούτε στο ένα δέκατο των έργων. Με μία πρόχειρη εκτίμηση θα έλεγα ότι τα 83 έργα κοστίζουν γύρω στα 780 εκατ. δολάρια», λέει ο ειδικός Αρμάν Μπάρτος της Jr. Fine Arts Inc.
«Τα υπόλοιπα ανίψια της Ελίζας Γουλανδρή δεν συμφωνούν με την κ. Ζαΐμη και δεν μετέχουν στις αγωγές. Η Ελίζα Γουλανδρή επιθυμούσε τη δημιουργία μουσείου, που θα φιλοξενούσε τα αριστουργήματα αυτά» λέει ο δικηγόρος Ντένις Γκλέιζερ, που εκπροσωπεί άλλα μέλη της οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040