_______________________________________________________

«Μου στέρησαν μάνα και αδελφό»...


Η ξιφολόγχη ενός Γερμανού στρατιώτη της Βέρμαχτ είχε τρυπήσει και το δικό του σώμα, αλλά ήταν γραφτό του να επιζήσει, αυτός και άλλοι τρεις μόνο από τους 96 κατοίκους των Λιγκιάδων Ιωαννίνων που βρέθηκαν στο χωριό τη «μαύρη» Κυριακή της 3ης Οκτωβρίου του 1943. Η εντολή των ναζί ήταν να εκτελεστούν όλοι -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- σε αντίποινα για τον θάνατο Γερμανού αξιωματικού από αντάρτες του ΕΔΕΣ, δύο μέρες νωρίτερα.

Σήμερα ο 72 ετών Παναγιώτης Μπαμπούσκας είναι ο μοναδικός επιζών της σφαγής των Λιγκιάδων που παραμένει στη ζωή, αλλά δεν θα βρίσκεται αύριο στο μαρτυρικό χωριό του για να δει την ιστορική επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ.
«Το έμαθα εκ των υστέρων, αλλά και να το ήξερα δεν θα πήγαινα. Δεν έχει κανένα νόημα», λέει στο «Έθνος» από την Ελευσίνα, όπου διαμένει τους χειμερινούς μήνες. «Αν τον έβλεπα πάντως, θα του έδειχνα την πληγή στην πλάτη από τη λόγχη και θα τον ρωτούσα γιατί μου στέρησαν τη μάνα και τον αδελφό μου. Τι ήξερα εγώ από αντάρτικα;», προσθέτει.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040