Σε ιδιώτες ακίνητα στην Πλάκα για 99 χρόνια.....


Δώδεκα ακίνητα στην Πλάκα, μεταξύ των οποίων το κινηματο-γραφικό σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου στην οδό Τριπόδων, δίπατα σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα όπως αυτό στη Θέσπιδος και Ραγκαβά, αλλά και αρκετά εγκαταλειμμένα περιλαμβάνει η πρώτη ομάδα κατοικιών της ιστορικής συνοικίας που θα πάρουν έπειτα από αναβολές πολλών μηνών

τον δρόμο της παραχώρησης.
Τα ακίνητα θα είναι χωρισμένα σε δύο υποομάδες, των επτά και πέντε κατοικιών. Παραχωρούνται σε ομάδες επειδή από τις κατά καιρούς επαφές του ΤΑΙΠΕΔ με Έλληνες και ξένους επενδυτές, του έχει μεταφερθεί το ενδιαφέρον να αγοράσουν πακέτα ακινήτων, τα οποία εν συνεχεία θα αναβαθμίσουν και θα τα εκμεταλλεύονται δημιουργώντας στην ουσία νέες "γειτονιές".
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν προτίθεται να πουλήσει τα συγκεκριμένα ακίνητα, όπως ήταν το αρχικό του πλάνο. Αντίθετα θα χρησιμοποιήσει τον θεσμό της επιφάνειας που προβλέπει παραχώρηση του ακινήτου για 99 χρόνια, ενώ η κυριότητα της γης παραμένει στο Δημόσιο επιτρέποντας τη χρήση του για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε πρώτη φορά για το ακίνητο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, αλλά σύμφωνα με στελέχη του real estate ενέχει ρίσκο: αφενός να αποθαρρύνει κάποιους υποψηφίους επενδυτές, ειδικά τους εγχώριους καθώς ο θεσμός είναι καινούργιος για τα ελληνικά δεδομένα, αφετέρου να έχει επίδραση στο τελικό τίμημα αφού η παραχώρηση έχει διάρκεια 99 ετών.
Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι το μοντέλο αυτό θα καταφέρει να ανοίξει μια νέα αγορά στο ελληνικό real estate, κατά τα πρότυπα του Λονδίνου όπου ο θεσμός της επιφάνειας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Όσο για το τίμημα, δεν αναμένει να επηρεαστεί ιδιαίτερα.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδαράς Γλυφαδα Νικόλαος Μπαφέτης 24 ώρες άμεση εξυπηρέτηση. Τηλ: 2109600990

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ-ΓΛΥΦΑΔΑ

Κλειδαράς Αργυρούπολη άνοιγμα πόρτας, άνοιγμα αυτοκινήτου 24 ώρες. Τηλ: 210 9904040